Gennem årene har jeg oplevet mange forskellige måder, hvorpå fagfolk og lægmænd åbner en falske vin. Naturligvis er der mere eller mindre korrekte måder at gribe opgaven an på og denne artikel vil guide dig til at åbne en flaske vin på den helt rigtige måde.
Sådan åbner du en vin med folie og korkprop
Den første og mest almindelige type er vinen med korkprop, som er dækket af folie i toppen af vinflasken.
Sådan fjernes folien fra vinen
Det første du skal gøre efter at have fundet den vin, som du ønsker at nyde, er at fjerne hele eller dele af folien fra flaskens hals, således der er adgang til korkproppen. Dette er der flere forskellige måder at angribe på, og her skal vi et par stykker af disse.
Fjern hele folien
Du kan fjerne hele folieemballagen fra vinens hals. Dette kan typisk gøres let ved at tage hele din hånd rundt om og dreje folien rundt mens du trækker. Husk at have godt fat uden at klemme for hårdt. Dette fungerer typisk bedst for afkølede hvidvin, som typisk danner lidt kondens under folien og dermed glider lettere. Der kan også være forskel på hvor stramt folien er monteret. Alternativt må du flå folien af. En fordel ved denne metode er at du synligt kan se hele proppen og dermed se om korkproppen har taget skade eller viser tegn på at være gået i stykker.
Vi vil dog ikke anbefale denne fremgangsmåde over for eventuelle gæster, men typisk i situationen, hvor du skal have åbnet til 50 flasker vin til et bryllup eller lignende.
Skær toppen af folien af
Hvis du er udstyret med en sommelier/tjener kniv, så kan du med fordel skære folien enten over eller under den lille ring på flasken, se billede.
Typisk vil man med en tjenerkniv foretrække at skære folien under ringen, mens du kan købe en folieskærer, som typisk skærer over ringen. Efter lidt øvelse og hvis du har en skarp tjenerkniv, så kan du også eksperimentere med at skære folien midt på ringen. Sidstnævnte kræver dog en skarp kniv og lidt øvelse, da der ikke er noget til at støtte i forbindelse med skæringen.
Det er muligt at købe en folieskærer, som typisk skærer folien af over ringen. Fordelen er, at du stort set altid får en meget flot og lige snit. Hos AliXpress kan du købe en folieskærer til få penge, som her.
Skru korkskruen i med forsigtighed
Når du skal til at trække vinen op, så placerer til du skruen i midten af proppen trykker den cirka en halv cm ned i korkproppen. Du skal typisk holde korkskruen en smule skævt mod vinen for at det kan lade sig gøre. Derefter retter du skruen op og drejer den langsom ned i korkproppen. Du kan med fordel beskue korkproppens længde inden du begynder, så du har en idé om, hvor langt du kan skrue den ned inden den går igennem. Du vil nemlig gerne undgå at skrue hele vejen igennem, da det kan ske at korkproppen smuldrer og efterlader rester i vinen. Disse vil du i så fald skulle rense efterfølgende ved at fiske dem op eller hælde den igennem en si. Dog kan det ske at korkstykkerne er så små at vinen nærmest skal igennem et kaffefilter førend de kan fjernes og det kan godt tage lidt tid. Så hold skruen inde i proppen, særligt ved ældre vine, hvor netop korkproppen kan have mørnet med tiden.
Så åbner du en vin med skruelåg
Dette er en simpel og let proces, og mange hvidvine kommer med skruelåg. Du skruer ganske enkelt låget af. Derfra er vinen typisk klar til at blive serveret.
Skænk vin uden at spilde
Når du så er kommet til at skænke vinen, så er der et par fif, som kan hjælpe dig til at skænke et godt glas vin uden at dryppe. Hvis du blot har vinen og ingen hjælpemidler til rådighed, så er tricket at skænke langsomt og kontrolleret. Til sidst drejer du flasken, mens du langsomt stopper med at skænke. Dette kan godt kræve lidt øvelse og der kan stadigt komme et lille dryp. Dette kan dog afværges ved at beklæde flasken med et viskestykke eller serviet til at tage det sidste dryp. Alternativt kan vi anbefale, at du køber små foliestykker, som sættes i åbningen gør det meget let at skænke uden at spilde. Disse er typisk meget billige og findes under vintilbehør.