Find tilbud og køb din Barolo vin
Buus Vine
Jysk Vin
Mere om Vin
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Winther Vin
Buus Vine
Jysk Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Winther Vin
Buus Vine
Jysk Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Buus Vine
Winther Vin
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Jysk Vin
Jysk Vin
Buus Vine
Jysk Vin
Jysk Vin
Mere om Vin
Buus Vine
Buus Vine
Klubvin.dk
Jysk Vin
Jysk Vin
Barolo er en celeber vin af druesorten Nebbiolo fra område nær Alba, Piemonte i Norditalien. Druen modner sent til en fantastisk vin med masser af både aroma, hindbær, tjære og garvesyre. Vinen produceres af 100% nebbiolo, hvilket giver den karakteristiske fuldkropsvin med duft af roser og tjære.
Klima og geografi
Vinregionen, hvor Barolo kan produceres er lokaliseret 3 kilometer sydvest for Barbarescozonen. Sammenlignet har Barolozonen koldere klima og ligger 50 meter højere over havets overflade. Området til produktion af Barolo er større end Barbaresco, men stadigt ganske beskedent i sin størrelse.
Barolozonen har groft set inddeles i 2 hovedområder:
- Serralungadalen
- Monforte d’Alba and Serralunga d’Alba
I alt er der 11 kommuner i regionen, hvor man kan producere Barolovin: Barolo, La Morra, Novello, Cherasco, Roddi, Verduno, Monforte d’alba, Serralunga d’Alba, Diano d’alba, Grizane Cavour og Castiglione Falletto
Baroloproduktionen i Piemonte
Udover Barolo er Piemonte kendt for vinene Barbaresco og Barbera d’Alba samt trøfler og nødder.
Druer og vine
Nibbiolodruen, som anvendes til Barolo modnes kan spores helt tilbage til det 13. århundrede. Navnet Nibbiolo stammer fra ordet “nebbia”, som på italiensk betyder tåge og henviser til blomsten i forbindelse med vinhøsten.
I Piemonte bliver Nibbiolodruen brugt i ca. 8% af alle vine, men bruges sjældent andre steder i Italien.
Til en Barolo skal Nebbiolo-druerne være dyrket i en af de 11 Barolo-kommuner i Langhe-regionen. Dem kan du finde en oversigt over længere nede i indlægget. Barolo skal lagre i minimum 3 år, heraf mindst 2 af dem på egefade og 1 år på flasken, før den frigives til salg.
Enkelte producenter laver også en Barolo Riserva. Her skal man lagre den 1 år længere på fad end en Barolo. Det giver typisk mere fad end frugt, hvilket er en smagsag. Barolo er smagfulde vine med fyldig krop og et højt tannin- og syreindhold. Farven er ofte lys i spektret omkring rubinrød og granatrød, mens vinen er ung. Med alderen skifter den kulør til et teglrødt skær. Tanninerne vil også med alderen være mere integrerede i vinens krop.
De bedste producenter af Barolovin
Hvis du har mulighed for at finde en Barolovin fra udvalgte producenter, så er følgende værd at nævne og anses som topproducenter af Barolovin:
- Elio Altare
- Azelia
- Giacomo Bologna
- Ceretto, Domenico Clerico
- Giacomo Conterno
- Bruno Giacosa
- Elio Grasso
- Marchesi di Gresy
- Giuseppe Mascarello e Figli
- Prunotto
- Ratti
- Vajra
- Vietti
- Roberto Voerzio
Bedste årgange for Barolo
Hvis du er på udkig efter en helt fantastisk Barolovin, så bør du være opmærksom på årgangen. Her finder du de bedste blandt årgangene 2004, 2006, 2007, 2008, 2010 og 2011. 2012 har også vist gode tegn til at blive en af disse årgange. Da Barolo oftes skal gemmes i mange år, så er det svært at sige noget om de “nyere” årgange endnu.
Den muligvis bedste Barolo årgang er muligvis 2016, som er resulteret i en årgang med masser frugt, superfin balance samt et stort potentiale til at gemme. Ligeledes er der tårnhøje forventninger til årgang 2019.
En fantastisk barolo-årgang handler om balance. Frugten må ikke være for varm og moden, som man eksempelvis finder i det solrige californiske årgange. Omvendt må tanninerne (garvesyren) ikke være for hård, hvorved den med tiden vil overleve frugten. Barolo altid en relativ tannisk vin, som helst skal drikkes i forbindelse med indtagelse af mad, og meget gerne med sovs til. Årsagen findes i det relativt høje syreindhold, som kræver noget fedt til at balancere i svælget. Af samme årsag kan den godt gå an til som vin til julemad eller andre fede retter.
Hvis du er har nogle rigtigt gamle flasker Barolo liggende, så skal du holde øje med årgangene 1996, 1990, 1989, 1982 og 1978. Disse årgange er rated som de bedste Barolo årgange ældre end 2000 i følge “The Wine Advocate”.
Find bedste og billigste tilbud på Barolo
Via nedenstående knapper kan du let og uden besvært klikke dig ind på udvalgte online vinhandleres websider og kigge på tilbud på Barolo. Ved klik på knappen kommer du direkte til den aktuelle tilbudsside for Barolovin