Køb Amarone
Winther Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Winther Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Jysk Vin
Buus Vine
Mere om Vin
Buus Vine
Winther Vin
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Buus Vine
Amarone della Valpolicella, også kendt som blot Amarone, er en italiensk vin med “Denominazione di origine controllata e garantita” (DOGC) betegnelsen, som er den højeste klassifikation af vine i italien. På italiensk betyder Amarone “den store bitre”, hvilket blandt andet er med til at kendetegne Amaronevine.
Høst og tørring af Amaronevine
Amaronedruerne høstes i de to første uger i oktober. Druerne udvælges med hensyn til at frugterne ikke skal hænge for tæt på hinanden. Dette gøres for at sikre, at druerne har haft masser af luftgennemstrøming i hele processen.
Efter plukningen skal druerne tørres, hvilket typisk sker på måtter lavet af strå. Denne tørring sikrer koncentration af sukker og smagsstoffer og er identisk med de produktionen af fransk Vin de Paille.
Efter druerne er presset, så benyttes de overskydende faste rester til produktion af Ripasso Valpolicella.
Moderne Amarone bliver produceret i særlige tørrekamre under kontrollerede forhold. Denne tilgang minimerer håndteringen af druerne og hjælper dermed med at reducere risikoen for af svamp i druerne.
Den primære bekymring i forbindelse med produktion af Amarone er kvaliteten af skindet på druerne, da det netop er denne komponent, som biddrager med tanniner, farve, smag og intensitet. Tørringsprocessen medvirker til polymerisation af tanninerne, som er en plantekemisk process, som i dette tilfælde bidrager til den samlede balance i vinen.
Tørringsprocesssen tager typisk omkring 120 dage, men kan let variere fra producent til producent og være afhængig af kvaliteten af druerne. Resultatet af tørringen er blandt en massiv vægtreduktion af druerne:
- Corvina (ca. 40% vægttab)
- Molinara (ca. 35% vægttab)
- Rondinella (ca. 35% vægttab)
Amarone variationer
Hvis fermenteringen stoppes tidligt, så vil vinen ende med at have et højere sukkerindhold og en sødere vin laves, som er kendt som Recioto della Valpolicella. Recioto var den oprindeligt producerede vin efter denne metode, og en Amarone var en Recioto, hvor fermenteringen var for lang.
I modsætning til Amarone, så kan Recioto benytted til at producere mousserende vin på Recioto.
Slutproduktet – en moden vin med højt alkoholindhold
Slutproduktet på en Amarone er den moden, rosin, fuldkropsvin med meget lidt syre. Alkoholdindholdet er typisk højt i omegnen af 13,5 – 16%, og dette resulterer i, at vinene sjældent frigives før 5 år efter.
Hvad er forskellen på Amarone og Ripasso
Ripasso-vine omtales undertiden som “baby Amarone.” Det er den samme kombination af druesorter fra Valpolicella-zonen, der bruges til at producere Ripasso, bruges også til at producere Amarone. De to vine deler også nogle af de samme aroma- og smagsprofiler.
Udtrykket “Ripasso” lyder som og betyder faktisk “genpresset.” Det refererer til dets produktionsproces, hvor regelmæssig, gæret Valpolicella (som er en blanding af tre regionale oprindelige røde druesorter – Corvina, Rondinella og lejlighedsvis Molinara) tilsættes til et fad, der indeholder skind og bær, der er tilbage fra nyligt gærede Amarone-vine. Processen med at tilføje (eller genpresse) den lettere Valpolicella-vin over resten af den “større” Amarone-vin tilfører Valpolicella-vin ekstra farve, struktur og smag. Det inducerer også en anden gæring af vinen, der øger vinens alkoholindhold.