Champagne er en mousserende vin uden kunstigt fremstillet kulsyre. Brusen, der opstår ved eftergæring, blev perfektioneret i champagne i det 18. århundrede af munken og mesteren Dom Perignon. Det fortælles, at Dom Pérignon, der døde i 1715, opfandt metoden til at lave bobler og da han så boblerne fik han billedet af at drikke stjernerne.
Historien om Champagne
Navnet Champagne er afledt af det franske campagne, der betyder ude på landet. Op igennem 1700- og 1800-tallet blev fremstillingsmetoderne forfinet i takt med industrialiseringen, og fra 1880 begyndte at lave Champagnen stort set som i dag. De mousserende vine er som regel hvide, men kan også være rosé.
Den mere historisk korrekte udlægning er dog, at den berømte munk, i virkeligheden søgte at undgå bobler i sin vin. Når Dom Pérignon gerne ville undgå bobler i sin vin, skyldes det, at hvidvin der dyrkes i det nordlige som Champagne, under nogle omstændigheder naturligt starter en gæring, som frembringer bobler.
Det var relt englænderne, der i 1600 tallet udviklede metoden med at tilsætte gær og sukker til grundvinen for at fremprovokere en gæring i flasken, som de karektaristiske bobler. Franskmændene, begyndte først fra 1700 tallet at mestre denne metode.
Dom Perignon opfandt altså champagnen og ydede et væsentlig bidrag til Champagnes udvikling ved at eksperimentere med at blande vin fra forskellige marker og forskellige druesorter, og derved skabte en bedre vin/champagne.
Produktionen
Champagnemetoden anvendes til produktion af de fleste gode mousserende vine. Hvis man ikke pumper kuldioxid ind i vinen under pres, skal alle mousserende vine have tilsat gær og sukker og siden gære i en lukket beholder. På den måde forbliver kuldioxiden i vinen og givet skum i glasset når flasken åbnes. Boblerne skal helst være små og klare og kunne holde sig 10-15 min i glasset.
I dag er Champagne et beskyttet navn, som principielt kun må benyttes om mousserende vine fra Champagnedistriktet, hvor den vinen fremstilles efter Champagnemetoden. Champagneproducenterne har fået forbudt betegnelsen champagne for andre mousserende vine for at forhindre udvanding af navnet Champagne. Producenter, der fremstilleder mousserende vin med denne metode, men uden for Champagne distriktet må i stedet anvende andre betegnelser for samme fremgangsmåde.
Distriktet Champagne
Champagnedistriktet ligger i det nordlige Frankrig ca. 125 km. vest for Paris. Her har været dyrket vin siden romertiden. Navnet Champagne kommer af det franske ord campagne, der betyder ude på landet.
I 1729 etableredes det første Champagnehus som idag stadig kendes ved navnet Ruinart. Igennem 1700 og 1800 tallet forfines metoderne langsomt i takt med industrialiseringen, indtil man omkring 1880 laver Champagne stort set som i dag. De fleste fra den tid var søde og det er først midt i 1900 tallet, at Champagneproduktionen overvejende blev tør.
I Frankrig og Europa må benævnelsen Champagne udelukkende benyttes for vin fremstillet i selve Champagne-distriktet. De mousserende vine er som regel hvide, men kan også være rosé.
Kendte champagne huse
Champagne er en mousserende vin uden kunstigt fremstillet kulsyre. Brusen, der opstår ved eftergæring, blev perfektioneret i champagne i det 18. århundrede af munken og mesteren Dom Perignon. Det fortælles, at Dom Perignon, der døde i 1715, opfandt metoden til at lave bobler og da han så boblerne fik han billedet af at drikke stjernerne.
Munken og mesteren Dom Perignon perfektionerede champagnen og de gyldne bobler i 1800 tallet og blev kaldt champagnes fader.
Siden grundlæggelsen i 1729 har dette første champagnehus udformet sine usædvanlige vine ved at pleje rødderne til terroir og forfædres savoir-faire.
Bæredygtig udvikling er ikke kun bydende nødvendigt – for Ruinart, er det en kilde til innovation og kreativ inspiration, og mens Ruinart forbereder sig på sit fjerde århundrede, uddyber huset sit engagement i at bevare jordbunden, der er en kilde til liv, samt at viderebringe en hædret savoir-faire og kultur.
Ployez-Jacquemart er grundlagt i 1930 og drives i dag af 3. generation. Laurence Ployez, som er husets vin mageren og garant for den høje kvalitet.
Husets champagne har gennem tiden vundet adskillige priser og anerkendelser, og er kendt som en champagne i absolut topklasse.
Sortimentet er sammensat, så man kan finde en kvalitetschampagne til enhver lejlighed og budget. Huset topvine er dog for de fleste mest brugt ved de helt særlige begivenheder i livet.
Champagnehuset Moët & Chandon blev grundlagt i 1743, og generation efter generation har de videregivet deres fantastiske og helt egen vinfremstillingsmetode.
Claude Moët, husets grundlægger, definerede huset værdier og gjorde sin champagne til den mest efterspurgte i Europa.
Huset besidder 1.190 hektar marker af kalkstensjord, hvoraf 50% er klassificeret som Grand Cru og 25% Premier Cru, og udgør derved det største vingårdsområde i Champagne.
Devaux blev grundlagt i 1846 af brødrene Jules og Auguste Devaux, men kort efter blev huset overtaget af tre dygdige kvinder, der førte Devaux familiens vingård videre, med stor succes og bemærkelsesværdige vine i den absolutte gode ende.
Ved århundredeskiftet eksporterede DEVAUX 75% af sin produktion til engelsktalende lande sammmen med Tyskland og Rusland.
Devaux blev for mere end 30 år siden overdraget til andre vin producerende familier, og navnet bruges i dag rent kommercielt. De har videreført engagementet i bestræbelserne baseret på samarbejde og høje kvalitetsstandarder.
House of Lanson blev grundlagt i 1760 af François Delamotte, en indflydelsesrig mand i de sociale kredse. Sammen med sin kone, som bragte en vingård og marker ind i ægteskabet, besluttede han sig for at etablere sit eget Champagnehus, som dengang var et af de første etablerede af slagsen.
Lanson har gennem alle årene været tro med sin arv og husets historiske forpligtelse til at bruge en traditionel vinfremstillingsmetode uden malolaktisk gæring. Lanson understreger frugten og aromaen i søgen efter en særlig renhed i champagnen.