Lær de grundlæggende regler om mad og vin sammensætning, så du kan oprette dine egne perfekte match. Denne guide viser dig trinene til, hvordan du sammensætter ud fra forskellige kriterier. Du lærer, hvad du skal kigge efter i en opskrift for at skabe den gode vinoplevelse.
En god mad- og vinparring skaber en balance mellem tallerkenens komponenter og en vinens egenskaber.
Sammensætning af mad og vin er kompleks, men på samme tidspunkt utroligt grundlæggende og let at forstå.
9 tip til at sammensætte vin og mad
Er du ny inden for dette område, finder du disse afprøvede metoder til at ramme den gode sammensætning. Når du bliver mere fortrolig med forskellige vine og deres smags nuancer, bliver du mere selvsikker og kan eksperimentere med de gængse regler-
- Vinen skal indeholde mere syre end maden.
- Vinen skal være sødere end maden.
- Vinen skal have den samme smagsintensitet som maden.
- Røde vine passer bedst sammen med kød med kraftig smag (f.eks. Rødt kød).
- Hvide vine passer bedst sammen med kød med let smag (f.eks. Fisk eller kylling).
- Bittervin (f.eks. Rødvin) er bedst afbalanceret med fed mad.
- Det er bedre at matche vinen med saucen end med kødet.
- Der skabes ofte store kontraster i sammensætning med hvid-, mousserende- og rosévin.
- Med rødvine skabes en komplimenter sammensætning.
Identificer de grundlæggende smage
I dag ved man, at der findes over 20 forskellige smage i mad. Det er fra de basale smage – sødt, surt og fedt, til de ekstreme, herunder krydret, umami. Heldigvis behøver du kun at fokusere på de 6 grundlæggende smagsnuancer, når du parrer mad og vin: Salt, syre, sød, bitter, fedt og krydderier.
Grundlæggende smagskomponenter i vin
For det meste mangler vin 3 smagskomponenter nemlig fedt, krydret og salthed, men indeholder syre, sødme og bitterhed i varierende grad.
Som hovedregel kan du gruppere vine i 3 forskellige kategorier:
- Røde vine har mere bitterhed.
- Hvide, rosé og mousserende vine har mere syre.
- Søde vine har mere sødme.
Grundlæggende smagskomponenter i mad
Det vigtigt at kunne forenkle en ret ned til dens grundlæggende smagskomponenter. For eksempel har makaroni 2 primære komponenter fedt og salt. hvorimod det du laver på grillen ofte er lidt mere kompleks og inkluderer fedt, salt, sødt og krydderi. Selv retter uden kød kan forenkles. For eksempel en grøn salat giver syre og bitterhed og majs giver fedme og sødme.
Tænk altid over intensiteten
MAD: Er maden super let eller superrig? En salat kan virke lettere, men dressingen er måske balsamico vinaigrette med høj syre indhold. Hvis tallerkenens intensitet ikke er tydelig i starten, skal du bare fokusere på kraften i hver smagskomponent (syre, fedt, sød osv.).
VIN: Er vinen lys eller fed? Her er et par eksempler:
- Sauvignon Blanc er let, men har et højt syre indhold.
- Chardonnay har mere krop, men det er normalt ikke særlig syrlig.
- Pinot Noir er en lettere vin og indeholder ikke ret meget tannin, altså bitterhed.
- Cabernet Sauvignon er mere fyldig og har høj indhold af tannin, hviket giver mere bitterhed.
Leg med kontrasterne eller komplementerende sammensætniger.
Når du føler dig mere sikker og har identificeret alle de grundlæggende smagskomponenter i din tallerken, kan du begynde at lege med parringsmuligheder. Det enkle eksempel på bagt makaroni giver flere mulige parringer:
Komplementernde sammensætnig
En hvidvin med høj syre supplerer fedtet i makaronien. Så for eksempel ville en traditionel ret som makaroni og ost med en cremet sauce matche godt op med en skarp hvidvin som Pinot Grigio, Assyrtiko eller Sauvignon Blanc og skabe en komplementær sammensætning.
Træn din kreativitet
Når du bliver mere sikker og kan skabe balance mellem de vigtigste smagskomponenter i både vinen og maden, kan du blive kreativ med din sammensætning. Her er et par eksempler ud fra en let ret, hvor de fremherskende smagsnuancer er fedme, salt og lidt syre.
Fed rødvin
Ideen bag denne sammensætning er, at den høje bitterhed (tannin) vil kunne afbalanceret saltet og fedtet i retten. Denne afbalancering giver dig de resterende smagsnuancer, du kan parre med vinen. Så for eksempel, hvis din lette ret har lidt røg noter, kan du vælge en Shiraz, som også har røg agtig afslutning af smagen. De røgfyldte smage skaber en god sammensætning, mens tanninet i vinen skaber en komplementær smag med fedtet i retten.
Sød hvidvin
Ideen bag denne sammensætning er at bringe de søde og salte smagsnoter frem. For eksempel passer den lette ret med ost og let kød godt sammen med en skøn hvidvin med noget sødme som Riesling. Surheden i vinen skaber en komplementær sammensætning med fedtet, og sødmen ville fungere som det gode match med lette salte stykke kød.