Vælg den rigtige vin juleaften til alle retter

Hvert år i december, når julen nærmer sig og det endelig er bestemt hvilket mad som skal på bordet juleaften, så kommer den næste opgave med at vælge den helt rigtige vin til det elskede måltid juleaften.

Nogle vælger måske blot den første, den bedste eller den vin, som Bilka kører på tilbud i måneden. Men rent faktisk kan du gøre dig selv en stor tjeneste ved at læse denne artikel, således du kan finde en vin med de helt rigtige vin til julemaden, hvad enten den skal supplere smagsnuancer til enten and, flæskesteg eller medisterpølse.

Den bedste vin til andesteg (juleand)

juleand med rødvin

At finde en vin til juleand med tilbehør er ikke helt det samme som blot at finde en vin, som passer til eksempelvis et stykke andebryst. Det første du skal overveje inden du vælger årets julevin er, hvad du faktisk skal have på tallerkenen. Overordnet skal du vide lidt om balancen mellem syre / base forholdet. Syren får du primært fra fedtet, hvilket er i andestegen, sovsen, fedtet fra de franske kartofler, eddiken fra rødkål, sukkeret og smør fra de brune kartofler. Basen kommer stort set alene fra kartoflerne.

Menuen med juleand, flere slags kartofler med sovs og tilbehør er altså en ret med rigtigt meget syre. Andekødets mørke og faste struktur stiller krav til vinen om en markant tannisk struktur (garvesyre) til at matche kødets proteiner. Ydermere dufter andekød og fedtet dyrisk, vildt, sødmefuldt, lidt af karamel, let brændt, brunt og en lille smule farligt af blod, lever og hjerter. Anden indeholder meget fedt i skindet og sovsen, og dette giver behov for en vis mængde friskhed og syre i i vinen til at rense mund og svælg.

Hvis du har læst vores 9 gode råd om at parre vin og mad, så ved du at den første og vigtigste af alle reglerne er at “Vinen skal indeholde mere syre end maden”. Selv om den første regel er den vigtigste, så skal vi også gerne finde en vin, som er sødere end maden og matcher smagsintensiteten.

Danskernes favoritvine til juleand

Lad os kigge lidt nærmere på danskernes favoritvine til juleanden og vurdere disse i forhold til syre, sødme og intensitet. Ifølge Dansk Erhverv fordeler vinen på bordet juleaften hos danskerne sig således.

Hvis man ellers modtager reklamer i sin postkasse, så er man nok ikke i tvivl om, at Bilka, Rema, Kvickly og alle de andre supermarkeder typisk kører tilbud på en Amarone i juletiden. Og sammenholder man dette med de vine, som anbefales hos Skjold Burne, Jysk Vin og mange af de andre butikker med vinsalg online, så kan man godt konkludere, at Amaronen formentligt er den mest populære vin på julemiddagen.

Herudover finder man anbefalinger på californisk Zinfandel, Amarones lillebror Ripasso samt et par yderligere kandidater som vi skal kigge nærmere på i det følgende.

Oversigt over hvilket land danskernes køber deres vin juleaften.
Danskerne foretrækker julevin fra Italien ifølge undersøgelse fra Dansk Erhverv

Amarone og andesteg

Amarone della Valpolicella har typisk masser af sødme, hvilket i mange Amaroner kan komme sammen med en nuance af blomme. Intensiteten er dog der, hvor Amaronen scorer rigtig højt. Den har ingen problemer med at matche smagsintensiteten fra det mørke andekød og giver derved en dejlig balance.

Dog er det ikke kun roser til Amaronen, da den oftest er noget lav på syre. Dette kan give en smule ubalance i forhold til fedt, sovs, sukker og de andre ting i julemaden, som giver den syre. Det er dog heller ikke sådan er Amaronen er helt lav på syre, men personligt finder jeg at den mangler en smule for helt at matche maden perfekt. Af samme grund finder man heller ikke længere Amarone på bordet mig juleaften.

Amaronen er på ingen måde et dårligt valg, hvis du ikke vil eksperimentere eller har tid til at sætte dig godt nok ind i de enkelte vine.

Zinfandel og andesteg

Ripasso og andesteg

Langt størstedelen af den danske befolkningen vælger at fortære den klassiske and juleaften med tilhørende brune og hvide kartofler samt surt og sovs. En juleand indeholder rigtig meget fedt, men også mørkt kød, hvortil valget af vin giver dig en række muligheder.

Ydermere dufter andekød og fedtet dyrisk, vildt, sødmefuldt, lidt af karamel, let brændt, brunt og en lille smule farligt af blod, lever og hjerter.

Anden indeholder meget fedt i skindet og sovsen, og dette giver behov for en vis mængde friskhed og syre i i vinen til at rense mund og svælg.

For at balancere disse egenskaber i maden, så skal vi kigge nærmere på aromatisk intense og frugtfyldige koncentrerede vine. Men samtidig skal vi forsøge at holde et relativt højt syreniveau til at balancere syren fra fedtet.

Hvad anbefaler andre til juleanden

Vi har kigget rundt hos vinhandlerne og vinklubbernes hjemmeside, og følgende vine går igen flere steder:

AmaroneFind tilbud
RipassoFind tilbud
Cotes de RhoneFind tilbud
Chateauneuf-du-PapeFind tilbud
ZinfandelFind tilbud

Amaronen er muligvis gået hen og blevet danskernes ynglingsvin til juleanden, i hvert fald hvis man kan stole på markedsføringsindsatsen op til jul. Amaronen er også en ganske udemærket vin, som har en intensitet der matcher maden og har en sødhed som kan matche de brunede kartofler og anden sødt tilbehør. Dog mangler Amarone syre og dermed lidt balance i forhold til syreindholdet fra fedtet.

Zinfandel giver dig i stedet mere syre, men kan mangle nogle bitterstoffer til at matche sødmen i maden.

Det ses hurtigt at Amarone/Ripasso samt Zinfandel er gengangere som de populære valg. Årsagen tænker vi er grundet den høje intensitet som begge disse vine har, hvilket er et godt match til vinen. Dog er Amaronen meget lav på syre, og det høje fedtindhold i and og sovs kræver efter vores overbevisning.

Den perfekte vin til andestegen juleaften og mortensaften

Den perfekte vin er naturligvis en subjektiv vurdering, men for mig er det en Brunello Di Montalcino. Hvis den sammenlignes med danskernes favorit Amaronen, så er intensiteten en smule lavere, mens den har langt højere syreindhold og flere bær i smagen. Intensiteten i Brunelloen er dog rigeligt høj til at at matche juleanden. Det øgede syreindhold er dog der, hvor Brunello slår Amaronen stærkt på, da sovs og skind indeholder store mængder fedt. Det balancerer bare bedre, og syren hjælper med at rense svælget mellem bidderne.

Den bedste vin til flæskestegen

Flæskesteg er også en populær spise juleaften og selv om flere spiser and, så indtager de fleste flæskesteg minimum en gang i løbet af december måned. Det kunne eksempelvis være til en julefrokost eller lignende. Flæskesteg er dog lidt mere bøvlet, da der er forskel på om det er den fede ribbensteg eller den mere magre kamsteg. Dette har også indflydelse på valget at vin til måltidet.

Med sit lyse, let rosa kød, milde duft og delikate struktur er flæskestegen julemiddagens mest sarte emne på tallerkenen.

En betydelig del af stegens smag findes i den salte svær og i fedtlaget under den, og ikke i selve kødet. Særligt hvis din steg er af svinekam, som er mere mager end nakkekam. Fedtlaget, flæskesværene og balancen i det fede og sur-søde tilbehør er det afgørende for, hvilken vin der passer bedst til retten.

Til kamstegen anbefaler vi en hvidvin med sødme. En tør, let, saftig og frisk vin er det, som passer bedst til kødet i sig selv, men så snart der er sødme fra kartofler og rødkål med i bidden, er vi nødt til at skrue op for sødmen en smule. Et godt bud her kunne være en Riesling fra eksempelvis Alsace eller det sydlige Tyskland. En Alsace vin på Pinot gris kunne også være et ganske godt valg.

Eksempler på gode Alsace Pinot Gris vine til flæskestegen

Gsell Alsace Pinot Gris 2017
Pinot Gris, Grand Cru Pfersigberg 2011 Aimé Stentz
Gustave Lorentz Pinot Gris Réserve 2018

Find tilbud på Pinot Gris fra Alsace

Bedste rødvin til flæskestegen

Man bør ikke helt udelukke rødvin til flæskesteg og med en lækkert tilberedt sovs fra stegen og sødt ved siden af, så kan en rødvin, som Chianti eller en italiensk Sangiovese (eks. Brunello) levere en balance til maden. Du skal undgå rødvine fra alt for varme klimaer, da intensiteten typisk kommer ude af balancen med smagen fra maden.

Den rigtige vin til kalkun

Kalkun er et populært valg ude i verden, når der skal vælges julemiddag. Typisk finder man en kalkun på bordet juleaften i mange engelsk inspirerede lande. Når det kommer til at vælge vin til kalkun, så er tanniner din fjende og syren din ven.

Det vigtigste at huske på er, at kalkun ikke er kraftfuldt kød. Kødet er lyst, har lavt fedtindhold og kan let blive tørt, hvis du ikke steger den korrekt. Hvis vinen indeholder for mange tanniner, så giver det for meget kraft til smagen og smadrer dine smagsløg, hvorved kalkunens smag ikke kommer til sin ret.

Der er manglen på fedt i kalkunen, som efterlader lidt maden for fedtfattig til at blødgøre tanniner i en stor, fed, ung vin. Dette kan forstærke den hårde følelse af tanniner i munden og formørke andre smage, mens kalkunens salthed også kan gøre tanniner mere bittere. Men det er her flaskealderen kommer i spil, fordi tanniner blødgør og integreres over tid i de bedste vine.

Bedste rødvin til kalkun

Der er en række muligheder, og vi giver nogle anbefalinger nedenfor med den store advarsel om, at personlig smag er vigtig, for ikke at nævne smag fra familie og venner; ingen ønsker mytteri til julemiddagen. Nedenfor finder du nogle af mine valg til at matche in kalkun på julebordet.

  • Pinot Noir
  • Beaujolais Cru
  • Modnet Bordeaux
  • Modnet Rioja

Bedste hvidvin til kalkun

En fyldig Chardonnay være et fortryllende akkompagnement til din kalkun og de øvrige retter på julebordet.

Lagring på egefad giver søde krydderitoner, mensen cremet mælkesyre virkelig hjælper med kalkunkødet, der nogle gange kan være på den tørre side. Gode ​​Chardonnays findes generelt i de samme geografiske områder som god Pinot Noir.

Hvid Bourgogne fra Côte de Beaune fungerer godt på næsten alle niveauer, og hvis du kan, så opgrader til en Puligny-Montrachet 1er Cru eller en Bâtard-Montrachet Grand Cru.

De høje niveauer af mineralitet og syreindhold i disse vine hjælper med at rense ganen, så du nemt kan klare al tilbehøret til maden.

Andre vidunderlige eksempler findes i Victoria, Sonoma og New Zealand. Kumeu River Chardonnays fra nær Auckland er ekstraordinære vine og er i stand til at tilbyde fantastisk værdi for pengene.

For flere år siden valgte et Decanter-panel hvid Bourgogne som deres bedste match til kalkun

Vin til gås

Gåsen er også et populært valg til julemiddagen, og gåsen har mange af de samme egenskaber som anden, om end den indeholder en smule mindre fedt, og dermed er der ikke brug for helt så meget syre i vinen. Gåsen er en smule mildere, sødere end juleanden. Vin til gås bør derfor ikke være den mest rå, alkoholtunge og tanniske vin til rådighed. I stedet vil vi anbefale en mere balanceret vin som Bordeaux, Brunello og Rioja.

Den bedste hvidvin til gåsesteg

Det lyder lidt klichéagtigt, men en hvidvin med høj syreindhold hjælper vinen med at skære igennem fedtet i kødet.

Når det er sagt, har du også brug for en hvidvin med lidt kompleksitet for at stå op med den rigere smag af enten and eller gås versus kalkun. Dette kan omfatte ældning af egetræ eller bær, så længe det er godt integreret med frugten.

Dette kunne være en hvid Bourgogne med en flaskealder eller en Chardonnay fra Californien eller Australien med en relativt tilbageholdt mængde egetræ. Et helt andet valg kunne være en tør Riesling, hvor den lette sødme er afbalanceret med en syregrad, der kan matche gåsens rigdom.

Vin til andre juleretter

Til delikate og magre kalkunkød, der for eksempel kan kombineres en let og fin vin, som eksempelvis beaujolais eller rødvin fra Tyskland / Østrig. På Fyn kan de lide julemedister, og mange sønderjyder spiser glaseret skinke eller hamburgerryg og grønlangkål juleaften. I det hele taget har vi mange regionale juletraditioner, som kræver nogle generelle julevinråd. 

Hvilken vin køber danskerne ind juleaften?

En undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at 88 pct. af danskerne drikker vin juleaften. Det fordeler sig således:

  • 79 pct. af danskerne drikker rødvin juleaften
  • 26 pct. drikker portvin
  • 20 pct. drikker et glas hvidvin i løbet af dagen.

Dertil kommer, at 28% benytter vin i madlavningen under tilberedningen af af maden.

Når det kommer til prisen, så er vi også mere gavmilde med vores vinindkøb juleaften. 46% af danskerne køber en bedre vin juleaften end de gør til hverdag. 89% køber julevinen i Danmark, mens de resterende køber vinen i udlandet, typisk ved den tyske grænse.

17% benytter indkøb af julevin til at købe cognac, whisky, likør mv. til indtagelse efter maden juleaften.

Scroll til toppen