Brunello di Montalcino er en italiensk rødvin produceret på vinmarker omkring byen Montalcino i Toscana.

Ordet “Brunello” henviser til farven brun, og blev af de lokale brugt som navnereference til druen, som nu kendes som “Sangiovese”. Denne drue benyttes blandt andet også i Chianti. Brunello di Montalcino er lavet 100% på Sangiovese druer.

Tilbage i 1980 var Brunello blandt de første fire vine til at modtage anmærkningen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), hvilket i dag kun er de bedste og dyreste vine i Italien, som har dette prædikat.

Brunello vinstokke i Montalcino
Brunello vinstokke i Montalcino

2015 Brunello di Montalcino, Pianrosso, Ciacci Piccolomini D’Aragona
Druerne hentes fra ejendommens 11,69 ha på marken Pianrosso og er vel nok den vin, der på bedste måde, også historisk, repræsenterer ejendommen.

Brunello geografi / område

Montalcino er et af de varmeste og tørreste områder i Italien, hvilket blandt andet betyder at druerne i området modner op til en uge tidligere end i det nærtliggende område Montepulciano. Området modtager kun i gennemsnit 700 mm regn om året, hvor blandt andet Chianti regionen får næsten 30% mere regn.

Montalcino er en lille middelalderlandsby, som ligger 564 meter over havets overfladei provinsen Siena. Vindistriktet er lokaliseret i den nordøstlige del af landsbyen blandt tæt skov og bakker. Montalcino er kun et lille vindistrikt med omkring 1.200 hektar til platning af vinstokke. Til sammenligning findes der 17.000 hektar plantede vinstokke i Chianti.

Druen sangiovese klarer sig fantastisk i dele af Montalcino, men grundet de meget forskellige landskaber, så er der stor forskel på resultatet afhængigt af det præcise område. Typisk inddeler med Montalcino i 8 underområder:

  • Montalcino Nord
  • Montalcino Syd
  • Castelnuovo dell’Abate
  • Camigliano
  • Tavernelle
  • Bosco
  • Torrenieri
  • Sant’Angelo

Druer og vine i Montalcino

Sangiovesedruen er den klart mest anvendte drue i Montalcino, og hvis der skal produceres Brunello di Montalcino DOCG, så er det den eneste drue som er tilladt at anvende. Den præcise klon af druen, som anvendes i Montalcino er unik og udviklet særligt til områdets karataristiska. Højde og klima har skabt et område, hvor netop denne drue modnes langt bedre end noget andet sted i Toscana.

Anvendelse og smag af Brunello

Brunello sammenlignes ofte med Pinot Noir fra Bourgogne, grundet dens bløde tanniner, modning og frugtagtige karakter. Det høje syreindhold i Brunello gør den optimal til grillet kød og vildt. Brunello er særligt populær i USA, hvos de fleste flasker købes af restauranter. Faktisk er vinen blevet så populær, at 33%. Vinen er kendt for at kunne lagres og udvikle sig i årtier efter produktionen. Der anbefales også fra flere steder, at en Brunello minimum lagres i 10 år førend smagene begynder at harmoniseres.

De typiske smage og dufte, som du finder i en Brunello di Montalcino DOCG er:

  • Solbær
  • Sorte kirsebær
  • Sorte hindbær
  • Chokolade
  • Læder
  • Violer