Lidt om Bourgogne

Bourgogne området starter oppe ved Auxerre tæt på Chablis området i det noget køligere nord. Bourgogne ligger langs den lille bjergkæde Côte d’Or, der oversat bliver til ”den gyldne skråning”.

Bourgogne området er kun ca. 40 km langt og bare 2 km bredt. Bourgogne slutter sydpå med Beaujolais nær Lyon. Området byder på et rigt udvalg af forskellige vine, naturligvis alle bourgogne vine, men der er et stort spænd i både pris og kvalitet fordelt over hele området. De mest kendte vine kommer fra markerne der ligger i Côte d’Or, men heldigvis er bourgogne meget mere end den gyldne skråning.

I Bourgogne er det vinmarkerne, der tæller!

Mange byer i bourgogne har valgt at knytte deres navne til navnene på deres mest berømte vinmarker. På den måde har byen kunnet profitere af en berømmelsen fra markerne.

En bindestreg mellem by og mark, er alt, hvad der skal til, for at en lille ukendt by bliver særdeles synlig på landkortet.

De tidligere ukendte byer, Gevrey og Aloxe har opnået et godt renommé blandt vinelskere over hele verden, ved at koble sig på de verdenskendtemarker ”Chambertin” og ”Corton”.

Vinbønder fra byens mindre gode og dermed kendte mindre kendte marker får dermed gavn af at kunne markedsføre deres vin ved hjælp af kommunenavnet.

Bourgogne har 150 AOC’er (Appellation Originale Contrôlé)
Et af kendetegnene ved Bourgogne er, at en vinmark kan have flere ejere, og at man kan derfor kan se fx Clos de Vougeot vinen med mange forskellige etiketter.

Størrelserne på mange marker er helt nede på under 1 hektar. Der er ca. 6.500 forskellige etiketter for Bourgognes vine.

Klimaet i Bourgogne er køligt med et kontinentalt klima med kolde vintre og varme somre. Vejret er rent ud sagt en joker med risiko for ødelæggende hagl, frost og regn i hele vækstsæsonen. Vejrudfordringerne betyder også, at der helt naturligt er stor forskel på de forskellige årgange.

Fakta om Bourgogne

Prisniveau

Bourgogne vine er blandt de dyreste vine. Glem alt under 150 kr. for de røde, da kvaliteten ofte er for simpel for denne prisklasse.

Ågang

Der er kolossale forskelle på årgangene og prisen hænger nøje sammen med årgangen.

Område

Der er mange appelationer og mange af dem er små og dermed dyre. Diversiteten er enorm, trods kun én druesort.

Producent

Også her er der stor forskel på kvaliteten. Producenten er den vigtigste parameter for kvaliteten.

Druer

Pinot Noir og Chardonnay

Fadlagring og udtryk

De hvide bourgognevine har generelt en form for fadpræg, hvilket i der fleste tilfælde er egetræs fade. Smagen er ofte kompleks og dyb med en dejlig fedme og noter af røg. Hos de bedste hvide bourgogner er der ofte så meget tekstur og fylde, at de sagtens kan drikkes til kød, for eksempel en god bøf.

Pinot noir bourgogne rødvine er generelt særdeles aromatiske med jordbær og hindbær, roser og violer og endda svampe og efterårsskov. Gode årgange fra de gode producenter kan med fordel gemmes, da vinen kun bliver bedre.

Hvornår skal en Bourgogne drikkes?
Som alle andre vine, afhænger levetiden af producent og årgang. Men generelt er Bourgogne lidt mere kompliceret end det. Den kan drikkes helt ung, hvor den er frisk og frugtig. Herefter vil den være lukket nogle år, før den igen åbner sig op.

Modningstid

Grand Cru

5 til 10 år

1. Cru

3 til 8 år

Village

3 til 5 år

Hvid

4 til 8 år

Bourgogne AOC

0 til 2 år